FC Vapsin Futisliigan säännöt

Futisliigan ottelut pelataan normaaleilla Palloliiton jalkapallo säännöillä, seuraavin poikkeuksin (Futisliigan säännöt):

Yleistä

Joukkueet muodostetaan ensisijaisesti kaupunginosittain ja pelaajat edustavat oman kaupunginosansa joukkuetta.

Mikäli oman ikäryhmän joukkuetta ei muodostu omaan kaupunginosaan, pelioikeus on oman kaupunginosan vanhemmassa ikäluokassa tai lähimmän kaupunginosan oman ikäluokan joukkueessa. Näissä tapauksissa ei tarvita futisliigan toimikunnalta lupaa. Muihin siirtoihin on pelilupa anottava futisliigan toimikunnalta.

Tytöt saavat pelata yhtä (1) vuotta nuoremmassa poikajoukkueessa, mikäli omassa kaupunginosassa ei ole oman ikäluokan tyttöjoukkuetta (ei tarvitse tehdä pelilupa-anomusta).

Pelioikeus

Pelaaja, joka on pelannut ottelun jossain Futisliigan joukkueessa ei voi enää samalla kaudella edustaa toisen kaupunginosan joukkuetta. Mikäli kuitenkin kysymyksessä on asuinpaikan muutos tai jokin muu erittäin painava syy, käsittelee futisliigan toimikunta asian siitä pelilupa-anomuksen saatuaan ja myöntää harkintansa mukaan peliluvan.

Vajaalukuista joukkuetta voidaan täydentää naperoiden, minien sekä nuorempien otteluissa saman kaupunginosan rinnakkaisjoukkueesta siten, että kentälle saadaan sääntöjen mukainen täysi miehitys. Erikoistapauksessa voidaan futisliigan toimikunnan luvalla turnauskohtaisesti sallia muutoksia.

Mikäli joukkueen toimintakyvyn ylläpito vaatii, voidaan joukkueessa peluuttaa tilapäisesti oman kaupunginosan nuoremman ikäluokan joukkueen pelaajia kyseisen joukkueen valmentajan luvalla. Joukkuetta ei kuitenkaan saa perustaa tälle periaatteelle. Sama pelaaja ei joukkueita perustettaessa voi olla kuin yhden joukkueen kokoonpanossa.

Peliluvan saaneiden yli-ikäisten peluuttamissääntö: 5v5 sekä 8v8 pelimuotojen otteluissa yksi pelaaja kerrallaan kentällä. Yli-ikäisten pelaajien peliluvan numero on merkittävä joukkueluetteloon ja ottelupöytäkirjaan. Luvan yli-ikäisten pelaamiseen myöntää futisliigan toimikunta jokaiseen turnaukseen erikseen.

Kilpailusarjoissa pelaavien piirisarjoihin osallistuvien pelaajien peluuttamisessa heidät rinnastetaan yli-ikäisiin pelaajiin ja noudatetaan yli-ikäisten peluuttamissääntöä, vaikka pelaaja pelaa oman ikäluokkansa joukkueessa. Piirisarjoihin osallistuvien pelaajien kohdalla tulee merkitä joukkueluetteloon sekä ottelupöytäkirjaan P.

Mikäli nuorempien ja vanhempien ikäluokkien joukkueissa on sekä yli-ikäisiä, että piirisarjoihin osallistuvia pelaajia, heidät rinnastetaan toisiinsa ja peluutetaan yli-ikäisyyssäännön mukaisesti.

Jokaisella Futisliigan joukkueen pelaajalla on oltava toimintamaksu maksettuna ennen ensimmäistä turnausta, johon pelaaja osallistuu.

Joukkueen valmentajalla tulee olla otteluissa aina mukana virallinen joukkueluettelo. Vastajoukkueen valmentaja voi halutessaan tarkastaa tiedot. Myös futisliigan toimikunnan jäsenet ja ottelun tuomari ovat oikeutettuja tarkistamaan joukkueluettelon.

Kaikki pelilupa-anomukset sekä kaikki futisliigan sääntöjen rikkomista koskevat mahdolliset vastalauseet on toimitettava kirjallisina futisliigan toimikunnalle. Hyväksytystä vastalauseesta seuraa rikkoneelle joukkueelle pistemenetys. Futisliigan toimikunta voi harkintansa mukaan tehdä myös muunlaisen päätöksen, kuten määrätä ottelun uusittavaksi.

Futisliigan turnauksiin asetellaan pelinohjaajat seuran toimesta samoin pelipallo.

Ikärajat ja ikäluokat

Ikäluokka Syntymävuosi Pallo Peliaika Pelimuoto
Konkarit 2008 - 2011 4 2 x 20 min 8v8
Minit 2012 - 2013 3 2 x 15 min 5v5
Naperot 2014 - 2016 3 2 x 10 min 4v4

Ottelut ja pelitavat

4v4 sekä 5v5 joukkueet pelaavat paitsiotonta peliä ja 8v8 joukkueet pelaavat paitsiollista.

8v8 pelimuodossa on aloituskokoonpanossa oltava vähintään 6 pelaajaa, elleivät joukkueet keskenään toisin sovi. Täyden kokoonpanon omaava joukkue on kuitenkin oikeutettu peluuttamaan 8 pelaajaa.

5v5 ja 4v4 pelimuodossa on aloituskokoonpanossa oltava sääntömääräinen pelaajamäärä.

Pelaajia saa vaihtaa ottelun kuluessa rajattomasti tuomarin luvalla. Edestakaiset vaihdot ovat sallittuja. Vaihdettaessa tulee kentällä olleen pelaajan poistua kentältä oman vaihtoaition kohdalta ennen vaihtopelaajan tuloa kentälle. Valmentajan on peluutettava kaikkia mukana olevia pelaajia tasapuolisesti. Otteluissa on ”Puolen Pelin Takuu”, mistä ei saa säännönmukaisesti poiketa.

Pelipallon ja tuomarin hankkii seura, vastaten myös kentän merkkauksesta. Tuomarin ei ole pakko aloittaa ottelua ennen kuin kenttä on asianmukaisesti merkitty. Tuomarilta ei vaadita erotuomarikorttia, mutta hänen on oltava suorittanut pelinohjaajan koulutuksen. Tuomari ei voi olla kummankaan pelaavan joukkueen valmentaja.

Vierasjoukkue hankkii kotijoukkueen pelipaidoista selkeästi erottuvat peliliivit, mikäli pelipaitojen väri on sama.

Pelisäännöt

Maalivahdin ns. kuuden sekunnin pallon palautussääntöön on tuomarin asenteen oltava opastava, eikä sen rikkomisesta pidä rangaista naperoiden tai minien otteluissa.

Futisliigan kaikissa otteluissa ja harjoituksissa tulee jokaisella pelaajalla olla säärisuojat, jotka tulee olla sukkien/housunlahkeiden peittämät. Valmentajan tulee tarkastaa pelaajat ennen ottelun alkua ja vaihtopelaajat ennen kuin astuvat pelikentälle.

Tuomari / pelinohjaaja ei saa antaa pelilupaa pelaajalle, jolta säärisuojat puuttuvat.

Pelaaja ei saa käyttää varusteita tai pitää yllään mitään mikä voi olla vaaraksi itselle tai kanssapelaajille.

Kaikenlaiset korut (kaulakorut, sormukset, rannekorut, korvakorut, nahka- ja kumirannekkeet, jne.) ovat kiellettyjä ja tulee poistaa. Teipin käyttäminen korujen peittämiseen ei ole sallittua. Lippalakin käyttö harjoituksissa ja peleissä on myös kielletty, poikkeuksena maalivahdit.

Pelaajat tulee tarkastaa ennen ottelun alkua ja vaihtopelaajat ennen kuin astuvat pelikentälle.

Jos pelaajalla on kiellettyjä varusteita tai koruja, erotuomarin tulee määrätä pelaaja:

  • poistamaan kyseinen varuste
  • poistumaan pelikentältä seuraavalla pelikatkolla, jos pelaaja ei kykene tai on haluton noudattamaan määräystä.

Pelaajaa, joka kieltäytyy noudattamasta määräystä tai käyttää kiellettyä varustetta uudelleen, suljetaan kyseisestä ottelusta ulos.

5v5 ja 4v4 otteluissa viiden (5) maalin tappiolla (5-0,6-1,7-2 jne...) oleva joukkue voi ottaa yhden (1) ”ylimääräisen” pelaajan jo kentällä olevien lisäksi. Vastaavasti ylimääräisen pelaajan on tultava pois kentältä kun maaliero on pienentynyt kahteen (2) maaliin (5-3,6- 4, 7-5 jne.).

4v4 ja 5v5 pelimuodoissa, kun joukkueiden pelaajien määrä nousee yli 8:n tai 10:n, on pyrittävä muodostamaan useampi osallistuva peliryhmä. Peliryhmä max 8/10 pelaajaa/peliryhmä. Ryhmien tulisi olla tasasuuria (+ - 2 pelaajaa), eikä jakoperusteena saa olla pelaajien taitotaso.

Peliryhmät voivat harjoitella yhdessä. Peliryhmät voivat tarvittaessa täydentää tosiaan vapaasti otteluihin.

8v8 pelimuodon joukkueen pelaajamäärän noustessa yli 16:n, pyritään perustamaan joukkueesta kaksi peliryhmää. Peliryhmien tulisi olla tasasuuria (+ - 2 pelaajaa), eikä jakoperusteena saa olla pelaajien taitotaso. Peliryhmät voivat harjoitella yhdessä. Peliryhmät voivat tarvittaessa täydentää toisiaan vapaasti otteluihin.

Tuomarin tulee pelin aikana kannustaa ja ohjata pelaajia tasapuolisesti. Rikkomusten ja virheiden syyt on tuomarin selvitettävä pelaajille riittävän kovalla ja selvällä äänellä. Pienempiä pelaajia pyritään suojelemaan. Tuomari voi olla myös katkaisematta peliä pienen tai epäselvän virhetilanteen jälkeen. Tällöin huudetaan kovalla äänellä ”Pelaa!". Jos pelaaja loukkaantuu, niin peli katkaistaan ja peliä jatketaan tuomaripallolla. Jos kenttä on huonokuntoinen, niin tuomari voi siirtää vapaapotkun, kulmapotkun ja sivurajaheiton suorituspaikkaa.

4v4 sekä 5v5 pelimuodon otteluissa käsivirheet vihelletään vain, jos pelaaja ohjaa palloa kädellään tai siitä on selvää hyötyä joukkueelle.

Otteluissa liukutaklaukset on kielletty, vaikka pelaaja osuukin ensin palloon ja sitten vasta pelaajaan.

Palautuspallot omalle maalivahdille vihelletään vain selvissä tapauksissa (koskee vain nuoremmat sekä vanhemmat ikäryhmää). Epäsuora vapaapotku suoritetaan siitä kohtaa missä maalivahti otti pallon käteensä. Jos päätyrajalle on matkaa alle 6 m niin vapaapotkupaikka siirretään 6 metrin päähän päätyrajasta.

Vapaapotku: Tuomari viheltää pelin poikki ja peliä jatketaan vasta, kun tuomari antaa siihen luvan. Niin sanottua nopeaa vapaapotkua ei ole käytössä.

Sivurajaheitto: Sivurajaheitot tulisi suorittaa oikeaoppisesti, mutta väärin suoritetusta heitosta ei rangaista vaan heitto uusitaan. Tuomarin tulee osata näyttää sääntöjen mukainen heittotekniikka. Sivurajaheitossa vastustajan tulee olla 2 m päässä heittopaikasta. 5v5 peleissä sivuraja suoritetaan sisäänpotkuna tai kuljetetaan sisään. Pelaaja saa valita kumman näistä hän suorittaa.

Maalipotku suoritetaan rangaistusalueelta.

  • Naperot ja minit: kun maalipotkua annetaan, on vastustajan pelaajien siirryttävä omalle kenttäpuoliskolle, josta he heti maalipotkun suorittamisen jälkeen voivat osallistua peliin. Vaihtoehtoisesti maalipotkun voi myös suorittaa maaliheittona.
  • Nuoremmat ja vanhemmat: jos vastustajan joukkueen pelaaja saa maalipotkusta suoraan pallon haltuunsa, hän voi tehdä maalin suoraan

Kulmapotku voidaan antaa suorana, epäsuorana tai lyhyenä.

Tuomari voi tarvittaessa siirtää kulmapotkua noin 2 m lähemmäksi maalia, esimerkiksi pienempien pelaajien kohdalla.

Keltainen ja punainen kortti: Kumpaakaan korttia ei ole käytössä. Jos pelaaja syyllistyy kuitenkin kortin arvoiseen rikkeeseen, niin tuomari ilmoittaa asiasta joukkueen valmentajalle. Valmentajan tulee ottaa pelaaja vaihtoon eli jäähylle puoliajan tai pelin loppuun asti sekä kertoa rangaistuksen syy.

Vihreä kortti: Vihreää korttia käytetään Suomen Palloliiton ohjeiden mukaisesti. Tuomareilla tulisi olla käytössään vihreät kortit, joita toivottavasti myös käytetään. Vihreän kortin voi antaa (tai näyttää korttia) hyvästä ja reilusta käytöksestä ja positiivisesta kannustuksesta. Kortteja joukkueelle voivat ansaita yksittäisten pelaajien lisäksi koko joukkue, vetäjät sekä myös joukkueen kannustajat iloisella meiningillä.

Maksut

Futisliigan maksut kaudella 2020 on yhteensä 75 euroa.

Sisaralennus: Perheen kolmannesta pelaajasta saa 10 euron alennuksen liigalisenssistä. Neljännestä (ja tästä ylöspäin) pelaajasta saa 20 euron alennuksen liigalisenssistä.