Takaisin ylös

1 Yleistä

Ikäryhmä

 

Pallo

 

Peliaika

 

Pelimuoto

Vanhemmat 

4

2 x 30 min

8v8

Nuoremmat

3

2 x 25 min

8v8

Minit

3

2 x 20 min

5v5

Naperot

3

2 x 15 min

5v5

  

Joukkueet muodostetaan koulupiireittäin ja pelaajat edustavat oman koulupiirinsä joukkuetta. Jos koulupiiristä ei saada muodostettua joukkuetta, Futisliigatoimikunta määrää mitä joukkuetta koulupiiri edustaa.

Vuonna 2005 ja myöhemmin syntyneet saavat pelata sekä Tyrvisliigassa että ikäkausijoukkueissa.

Peliajoista voi ja tuleekin sopia pelikohtaisesti, jos esimerkiksi joukkueessa on vähän pelaajia. Mineillä voidaan käyttää ja naperoiden peleissä suositellaan käytettäväksi jotain pehmeämpää palloa (esim. lentopallo)

Kotijoukkue järjestää otteluun erotuomarin ja pelipallon. Olisi hyvä jos joukkueilla olisi tuomarina joku muu kuin valmentaja.

Otteluista ei suoriteta virallista tulos- ja pistelaskua. Kotijoukkue kuitenkin kirjaa pelien tuloksen ja ilmoittaa sen Fc Vapsin toimistolle sähköpostilla osoitteeseen: fcvapsi@fcvapsi.fi. Tämä pelkästään helpottamaan Tyrvisturnauksen lohkojakoa. Ilmoittaminen koskee vain nuoremmat ja vanhemmat ikäryhmiä.

Pääsääntöisesti pelaaja saa pelata vain yhdessä joukkueessa. Niin sanotut alaikäiset voivat kuitenkin oman joukkueensa lisäksi pelata tarvittaessa myös itseään vanhempien saman koulupiirin joukkueessa. Eli mini-ikäinen voi tarvittaessa pelata myös nuorempien joukkueessa ja nuorempaa ikäryhmää edustava voi pelata vanhempien joukkueessa. Tätä sääntöä käytetään vain tilapäisenä apuna joukkueessa, joka syystä tai toisesta on liian pieni pelaamiseen.

Mikäli joukkueeseen ilmoittautuu paljon pelaajia, on runsaamman peliajan takaamiseksi järkevää jakaa joukkue kahdeksi. Jakamisen tulee tapahtua niin, että kumpaankin joukkueeseen tulee suurin piirtein yhtä monta pelaajaa. Jakamista kannattaa harkita tarkoin huomioiden mm. loma-aikojen mahdollinen vaikutus pelaajien määrään. Joukkueiden jakamista ei saa suorittaa taidollisin perustein.

Yli-ikäisyyssääntö ei ole voimassa missään sarjassa.

2 Kenttä

Kotijoukkueen tulee huolehtia, että pelikenttään on merkitty sivu- pääty- ja rangaistusalue, ja varmistaa että kenttä on kohtuullisessa kunnossa. Maalialuetta ei ole erikseen vaan se on rangaistusalue.

  • Naperot pelaavat kaukalossa.
  • Minit pelaavat muita pienemmällä kentällä – suositus noin 25 x 45 metriä.
  • Nuoremmat, vanhemmat ja vanhemmat + sarjoissa kenttäsuositus 40 x 60 metriä

3 Pallo

Pallon tulisi olla ikäluokittain sopivan kokoinen ja täynnä ilmaa. Naperot, minit ja nuoremmat pelaavat numero 3:n pallolla ja vanhemmat numero 4:n pallolla.

4 Pelaajien lukumäärä ja vaihdot

Pelaajamäärä on 8, pois lukien naperot ja minit, joilla pelaajamäärä on 5. Joukkueet voivat kuitenkin tarvittaessa sopia keskenään suuremmasta tai pienemmästä pelaajien lukumäärästä.

Yksittäiset vaihdot voidaan suorittaa "lentävinä" edestakaisin. Jos vaihdetaan useampi pelaaja kerrallaan vaihto kannattaa suorittaa pelikatkon aikana. Tällöin peliä jatketaan, kun pelaajat ovat ”oikeilla paikoillaan”.

Mikäli ottelussa toinen joukkue siirtyy johtoon kolmen maalin erolla, saa tappiolla oleva joukkue ottaa kentälle yhden ylimääräisen pelaajan. Maalieron kaventuessa kahteen ylimääräinen pelaaja otetaan pois kentältä.

5 Varusteet

Pelaajilla tulee olla säärisuojat. Pelikenkinä voi olla esimerkiksi lenkkarit tai jalkapallokengät. Korva- ja nenä ym. korujen pitäminen on kielletty. Korut pitää poistaa harjoitusten ja pelien ajaksi, niiden ”piiloon” teippaaminen ei riitä. Pelaaja voi käyttää silmälaseja omalla vastuullaan.

Lippalakin käyttö harjoituksissa ja peleissä on myös kielletty, poikkeuksena maalivahdit.

6 Erotuomari

Erotuomarin tulee pelin aikana kannustaa ja ohjata pelaajia tasapuolisesti. Rikkomusten ja virheiden syyt on tuomarin selvitettävä pelaajille riittävän kovalla ja selvällä äänellä. Pienempiä pelaajia pyritään suojelemaan. Tuomari voi olla myös katkaisematta peliä pienen tai epäselvän virhetilanteen jälkeen. Tällöin huudetaan kovalla äänellä ”Pelaa!". Jos pelaaja loukkaantuu, niin peli katkaistaan ja peliä jatketaan erotuomaripallolla. Jos kenttä on huonokuntoinen, niin tuomari voi siirtää vapaapotkun, kulmapotkun ja sivurajaheiton suorituspaikkaa.

7 Paitsio

Paitsiosääntöä ei käytetä.

8 Kielletty peli

Käsivirheet vihelletään vain, jos pelaaja ohjaa palloa kädellään tai siitä on selvää hyötyä joukkueelle. Pelitilan tekeminen käsillä on kielletty.

Liukutaklaukset on kielletty, vaikka pelaaja osuukin ensin palloon ja sitten vasta pelaajaan.

Palautuspallot omalle maalivahdille vihelletään vain selvissä tapauksissa (koskee vain vanhemmat ikäryhmää). Epäsuora vapaapotku suoritetaan siitä kohtaa missä maalivahti otti pallon käteensä. Jos päätyrajalle on matkaa alle 6 m niin vapaapotkupaikka siirretään 6 metrin päähän päätyrajasta.

9 Vapaapotku

Tuomari viheltää pelin poikki ja peliä jatketaan vasta, kun tuomari antaa siihen luvan. Niin sanottua nopeaa vapaapotkua ei ole käytössä.

10 Sivurajaheitto

Sivurajaheitot tulisi suorittaa oikeaoppisesti, mutta väärin suoritetusta heitosta ei rangaista vaan heitto uusitaan. Tuomarin tulee osata näyttää sääntöjen mukainen heittotekniikka. Sivurajaheitossa vastustajan tulee olla 5 m päässä heittopaikasta.

11 Maalipotku

Maalipotku suoritetaan rangaistusalueelta.

  • Naperot ja minit: kun maalipotkua annetaan, on vastustajan pelaajien siirryttävä omalle kenttäpuoliskolle, josta he heti maalipotkun suorittamisen jälkeen voivat osallistua peliin
  • Nuoremmat ja vanhemmat: jos vastustajan joukkueen pelaaja saa maalipotkusta suoraan pallon haltuunsa, hän voi tehdä maalin suoraan

12 Kulmapotku

Kulmapotku voidaan antaa suorana, epäsuorana tai lyhyenä.

Tuomari voi tarvittaessa siirtää kulmapotkua noin 2 m lähemmäksi maalia, esimerkiksi pienempien pelaajien kohdalla.

13 Keltainen ja punainen kortti

Kumpaakaan korttia ei ole käytössä. Jos pelaaja syyllistyy kuitenkin kortin arvoiseen rikkeeseen, niin tuomari ilmoittaa asiasta joukkueen valmentajalle. Valmentajan tulee ottaa pelaaja vaihtoon eli jäähylle puoliajan tai pelin loppuun asti sekä kertoa rangaistuksen syy.

14 Vihreä kortti

Vihreää korttia käytetään Suomen Palloliiton ohjeiden mukaisesti. Tuomareilla tulisi olla käytössään vihreät kortit, joita toivottavasti myös käytetään. Vihreän kortin voi antaa (tai näyttää korttia) hyvästä ja reilusta käytöksestä ja positiivisesta kannustuksesta. Kortteja joukkueelle voivat ansaita yksittäisten pelaajien lisäksi koko joukkue, vetäjät sekä myös joukkueen kannustajat iloisella meiningillä.

15 Maksut

Futisliigan maksut kaudella 2016 on yhteensä 65 euroa.

 

Sisaralennus:

Perheen kolmannesta pelaajasta saa 10 euron alennuksen liigalisenssistä. Neljännestä (ja tästä ylöspäin) pelaajasta saa 20 euron alennuksen liigalisenssistä.

 

 


Annetaan lapsille 
PELIAIKAA – KANNUSTUSTA – KIITOSTA